Quiz Answers: Answers and Explanations to the Recent Bible Doctrine Quiz

Quiz Answers: Answers and Explanations to the Recent Bible Doctrine Quiz

Doctrine matters and anyone who rejects the importance of beliefs will be swayed back and forth like a ship on the sea without a proper sail and rudder. We must remember, the gospel of Jesus Christ is a body of doctrine—and if “doctrine” doesn’t matter—how can a person come to believe the gospel and urge others to believe it too?

Recently I asked the readers of this blog to “quiz” themselves on 20 Bible doctrine questions. Some of the questions were really basic and easy to answer while others were a bit more challenging.  Below are the answers to the questions along with brief explanations. I hope you will be encouraged to read, learn, study, and worship God with your mind.

Before reading the answers, if you would like to quiz yourself first—you can find the quiz here.

Question #1: Jesus was God (fully) but he only appeared to be human in order to identify with humanity?

True or False

Answer: False

Explanation: Jesus is the second Person of the Godhead and was fully God before his incarnation (taking upon human flesh at conception and subsequent birth). At the point of Jesus’ incarnation, he did not cease to be God. He remained God throughout his entire earthly ministry. While he was here in the flesh, he was also a real human being. Jesus added to his deity the flesh of his humanity in a hypostatic union so that he felt real pain, hunger, and experienced the needs of humanity. We find these words in John 1:14, “And the Word became flesh and dwelt among us, and we have seen his glory, glory as of the only Son from the Father, full of grace and truth.”

Question #2: Jesus was the first of all of God’s created beings?

True or False

Answer: False

Explanation: Jesus was never created. Jesus has always existed, and we see the teaching of Jesus’ preeminence taught in places like Hebrews 1 and John 8:58.

Question #3: The devil is the enemy of God, but if he repented he would be offered forgiveness.

True or False

Answer: False

Explanation: Jesus died for the sins of his people (Matt. 1:21) and there will never be an opportunity of salvation extended to one of the fallen angels (demons) or Satan himself (Heb. 2:16-17).

Question #4: God created the world over a period of:

A. 6.5 Billion Years

B. 6 Days

C. 6,000 Years

Answer: 6 Days.

Explanation: In the Genesis account (Genesis 1-2), we find that God created the entire universe by speaking it into existence over a period of six literal days and rested on the seventh.

Question #5: The Holy Spirit Is:

A. The Spirit of Jesus (Jesus’ Soul)

B. The Force of God that he uses to accomplish all of his work in this world

C. The Third Person of the Trinity

D. A Supernatural Dove

Answer: The Third Person of the Trinity

Explanation: The Holy Spirit is God—specifically the third Person of the Godhead. The idea that the Spirit is a supernatural dove must be rejected since the text clearly states that the Spirit “like” a dove descended upon Jesus at his baptism (Luke 3:22). Furthermore, the idea that the Holy Spirit is merely a “force” that God uses to accomplish his work is what cult groups, who have an agenda to pervert Christian doctrine, believe and teach (this is a teaching of the Jehovah’s Witnesses—a cult group).

Question #6: Every person has a free will that enables him or her to repent and obey God.

True or False

Answer: False

Explanation: One of the most controversial doctrines in the evangelical church today is the doctrine of man’s will. Is it free or in bondage? The Bible teaches that man is free, but only free to sin. We see such teachings in texts like John 1:12-13 and Ephesians 2:1-10. Man freely chooses and makes decisions everyday, but such decisions are rooted and grounded in depravity. Only when Jesus makes a person free can he then choose to obey and live for God (John 8:32-36). You may find R.C. Sproul’s answer helpful.

Question #7: Before the foundation of the world—God the Father existed without Jesus or the Spirit.

True or False

Answer: False

Explanation: There never was a time when God the Father was in existence without the Son or the Spirit. The doctrine of the Trinity is taught all throughout the Bible and we clearly see that Jesus, the Holy Spirit, and the Father make up one God who is co-equal and co-eternal in all three Persons of the Trinity. See Colossians 1:15-20 for the preeminence of Jesus. You can also see the preexistence of Jesus (prior to his incarnation in John 1:1). You will likely find this book by James White helpful.

Question #8: The Bible is a trustworthy book, but it does contain a few errors.

True or False

Answer: False

Explanation: God’s Word is totally true and trustworthy. It contains the character of God. The Bible was breathed out by God and preserved over time (2 Tim. 3:16; Ps. 19; Ps. 119).

Question #9: Michael the Archangel is:

A. The Spirit of Jesus

B. A created angelic being

C. Satan in disguise

Answer: A created angelic being

Explanation: Michael is the name of a created angelic being that is mentioned in the Bible (Jude 9). Any teachings that suggest he is “Jesus” is a false and perverse idea purported in cult groups who have an agenda to oppose Christian teachings.

Question #10: The Bible was written over a period of:

A. 300 Years

B. 6,000 Years

C. 1,500 Years

D. 6 Days

Answer: 1,500 Years

Explanation: The Bible is a collection of 66 books that make up the totality of the biblical canon. The time period of the writings span over a period of 1,500 years, on three different continents, by forty human authors who were led by the Holy Spirit (2 Peter 1:21). You may find the writings of Michael Kruger helpful on this subject.

Question #11: All religions have their own god and all of them point to the same being by using different names?

True or False

Answer: False

Explanation: God is a jealous God—meaning that he will not share glory with any other false deity (Ex. 20:5). God has revealed himself to us in the pages of Scripture, and he has appropriate names / titles—including his sacred name—YHWH. To call God any other name is offensive and to suggest that all religions lead to the same God is the false teaching of universalism.

Question #12: Baptism accomplishes the following:

A. Washes away a person’s sin

B. Publicly identifies a person as a follower of Jesus

C. Acts as the point where the Holy Spirit indwells a person

Answer: Publicly identifies a person as a follower of Jesus

Explanation: Baptism is the most pure profession of faith in Jesus and is a public declaration of a person’s faith in Christ. No teaching that baptism is necessary for salvation or that it washes away sin can be clearly substantiated from the pages of Scripture. Only the work of Jesus on the cross can atone for sin (1 Pet. 2:24-25). We come to Christ by faith alone in the finished work of Christ alone, and all responses and acts of obedience that flow from our faith (which is a gift of God) is purely obedience to God for his glory.  You can find several articles that I’ve written on the subject of baptism here.

Question #13: The Lord’s Supper is:

A. A part of worship that is required in order to become a Christian

B. Fuses a person with Jesus in a mystical union

C. An act of worship by the Church in order to remember the body and blood of Jesus while anticipating his return

Answer: An act of worship by the Church in order to remember the body and blood of Jesus while anticipating his return

Explanation: The Lord’s Supper is part of Christian worship which involves the remembrance of Jesus’ body and blood that was poured out for the sins of his people (1 Cor. 11:17-34). It also involves a corporate attitude of worship that anticipates the return of Jesus (you can view more articles on this subject here).

Question #14: Who led the Israelites away from the bondage of Egypt?

A. Noah

B. Elijah

C. Moses

D. David

Answer: Moses

Explanation: See Exodus 4:21; 6:11; and various other texts in the Exodus account.

Question #15: What Bible did the apostle Paul use in his preaching ministry?

A. King James

B. New American Standard

C. English Standard Bible

D. Original Hebrew and Greek

Answer: Original Hebrew and Greek

Explanation: Sure, this question was intended to cause a few chuckles, but we must remember that when Paul write the epistles that we have in the New Testament, there was no complete canon of Scripture. His “Bible” was mainly the Hebrew Old Testament with a few New Testament letters that were already beginning to be received as holy Scripture (2 Pet. 3:15-16).

Question #16: After the birth of Jesus, the Holy Spirit entered his body on the 8th day in order to enable him to live a perfect life.

True or False

Answer: False

Explanation: The Holy Spirit descended upon Jesus and was instrumental in Jesus’ earthly ministry, but Jesus lived a sinless life because of Jesus’ personal deity. Jesus is God and he would never break the Law of God in one point.

Question #17: How many good deeds are required in order to make it to heaven?

A. 10

B. 10,000

C. 1

D. 0

Answer: 0

Explanation: Salvation is a work of God’s grace and mercy alone—not based on the slightest degree of man’s work (Titus 3:5). God saves sinners based on God’s grace—not man’s work so that no man can boast (Eph. 2:8-9). We come to God clinging to the finished work of Christ alone. Sinners receive the imputed righteousness of Christ and are received before God based on Jesus’ righteousness—and not one single act of righteousness is received by God on behalf of our sin.

Question #18: Who wrote the book of Ephesians in the New Testament?

A. Peter

B. Paul

C. Barnabas

D. Moses

Answer: Paul

Explanation: According to the opening verses of Ephesians (Eph. 1:1), Paul is the author of the letter to the church of Ephesus (and surrounding churches in surrounding cities).

Question #19: What doctrine is absolutely essential in order to be a Christian?

A. Premillennial Eschatology

B. King James Onlyism

C. Cessationism

D. Bodily Resurrection of Jesus

Answer: Bodily Resurrection of Jesus

Explanation: There should be charity issued between believers on various points of non-essential theology, but there are certain doctrines that make up the foundation of the gospel that cannot be negotiable. The bodily resurrection of Jesus is essential for true Christian belief. Even from the very beginning the haters of Jesus were spreading lies about the resurrection in order to retain their power and authority (Matt. 28:11-15). Paul said that without the resurrection of Jesus, our faith is vain (1 Cor. 15).

Question #20: God chooses people before the foundation of the world unto salvation based on the following:

A. Foreseen potential in the person to render as much service and worship to God as possible

B. Foreseen repentance and faith as God looks through the tunnel of time and sees the person make a decision to follow Jesus. At that moment, and upon that knowledge, God elects that person to salvation in Christ

C. God’s mercy without any foreseen merit or potential in the sinful human being

Answer: God’s mercy without any foreseen merit or potential in the sinful human being

Explanation: God chooses people for salvation before the foundation of the world, and this is a clear teaching in the Scriptures (Eph. 1:3-10). However, what is the basis of his choice of sinners? The idea that God looks through a tunnel of time to see how man will respond to offers of salvation in Christ and then bases his choice on what man does in time is a false teaching. That idea teaches that God has to gain knowledge, and we know that God is perfect and never needs anything nor lacks any knowledge. God is outside of time and knows that man is unable to save himself because he is dead in trespasses and sin (Eph. 2:1-10). Therefore, God makes a free and sovereign choice to save sinners based on his mercy.

Thank you for taking time to take the short quiz. I hope it was beneficial for you to think through the questions and I trust these explanations are helpful for you as well. Look for quizzes to appear here on the DBG website periodically in the days to come.

 

 

Why Should You Fight for Truth?

Why Should You Fight for Truth?

In life, there is always at least two different paths to choose from. Typically one is much easier than the other, and in the Christian life, that certainly is the case. Why do you think John Bunyan pictured Christian as one who was always put in a position to take the easier path rather than the more difficult or the more dangerous route?  He was basing his story on the journey of faith as depicted in the pages of God’s Word. Sin breeds laziness and it’s the lazy route that capitulates and embraces error.

Today, I want to provide you with four key reasons why you should fight for truth.

Christians are People of Truth

As children of God, we are called out of darkness into the marvelous light of Christ (1 Pet. 2:9). This calling to live in the light involves living in the truth and loving the truth. As the Psalmist continually repeats in Psalm 119, “I hate and abhor falsehood, but I love your law” (Ps. 119:163). In Jude 3, we are called to “contend for the faith that was once for all delivered to the saints.” If God’s Word is true, we should love the pure doctrines of Scripture and have a desire to be people who are marked by them.

Do you love the truth of God’s Word or do you find yourself drawn to error? The anti-God culture continues to grow, and they are asking for people to “come out” and embrace the ideas of atheism. Richard Dawkins, in his book, The God Delusion, writes. “I am quite keen on the politics of persuading people of the virtues of atheism.” [1] He goes on to write, “I think we’re in the same position as the gay movement was a few decades ago. There was a need then for people to come out. The more people who came out, the more people have had courage.” [2]

Truth Is Safer than Error

Does it require more courage to call God a liar or to call out the lies of culture? It doesn’t matter if you find yourself struggling through the study of of the doctrine of election or if you’re an unbeliever who is trying to make sense of the claims of deity by Jesus—make no mistake about it—truth matters. Regarding the unbeliever who is trying to discern the truth claims of Scripture, the deity of Christ, and the exclusive hope of the gospel—your soul depends on truth. Truth sets a person free from the bondage of sin and leads a person to the hope of salvation in Christ alone (John 14:6). Jesus said, “and you will know the truth, and the truth will set you free” (John 8:32).

As Christians, sometimes the road that’s easier is one that requires little reading, little meditation, little theological study, little memorization, and little prayer. It’s always easier to just take the popular opinion, but what if the popular opinion is wrong? When it comes to eschatology, boasting about being a “pan-millennialist” should not be viewed as a badge of honor. When it comes to the doctrine of election, claiming that God loves the whole world and without distinction while avoiding a serious study of Ephesians 1-2 and Romans 9 will not result in a healthy understanding of salvation. Avoid the lazy-minded approach to Christianity which undervalues the study of truth.

Theological error, even in the slightest form is not a safe position to hold. The moment that someone capitulates in theology and embraces error in one area the easier it will be to embrace it in other areas. Truth will cost you time and it may cost you friends—but always remember that truth is safer than error. Be mindful that truth is not always a safe place in this world, but it’s certainly the safest place to be in terms of eternity (Matt. 10:28).

Truth Is a Pride Killer

The study of doctrine is best understood as the study of God. To study theology at any level should be fueled by the pursuit of God. If truth is the desire of the heart, it will be a pride crusher. The person who is arrogant in his theology has not truly come to understand where the theology directs him. To the Calvinist who boasts in knowing the details of election, predestination, and the divine call of God—he has not truly immersed himself into the depths of that theology to the point that he views his own depravity and helpless estate. It’s only then that he can humbly call himself one of God’s elect.

  • The truth of God kills the pride of atheism.
  • The truth of grace kills the pride of antinomianism.
  • The truth of the gospel kills the pride of legalism.

We study doctrine and learn theology not because we love words, sentences, and ideas—but because we love God. The study of truth humbles us. In order to learn truth, at some point we must be willing to embrace confrontation of truth in response to our error. Nevertheless, it’s difficult to admit that we’re wrong. Francis Schaeffer accurately writes, “Truth always carries with it confrontation. Truth demands confrontation; loving confrontation nevertheless. If our reflex action is always accommodation regardless of the centrality of the truth involved, there is something wrong.” [3]

Truth Demands Obedience

The Psalmist writes, “I hope for your salvation, O LORD, and I do your commandments” (Ps. 119:166). Those words should be for us the purest example of what it means to possess an understanding of truth. Once the Psalmist understood God’s law, it was joyful obedience that resulted. The same thing should take place in our lives. Those who know the truth should obey.

Remember it was Jesus who once said, “If you love meyou will keep my commandments” (John 14:15).  Fight for truth because it will result in the purest of obedience in the end. It will also result in the most joyful testimony—for who can help but speak of what they have seen and heard (Acts 4:20; 1 Pet. 3:15)?


  1. Gary Wolf, “The Church of the Non-Believers,” Wired, November 1, 2006, accessed January 31st, 2018, https://www.wired.com/2006/11/atheism.
  2. Ibid.
  3. Francis Schaeffer, A Christian View of the Church (Wheaton: Crossway, 1994), 110.

 

Albert Mohler: Final Two Weeks

For those who have listened to the Albert Mohler Program that has been a live radio program over the past several years, you will be interested to know that yesterday he announced that this is the beginning of the end for his show.  While he will be unable to continue his live radio program, he is planning to announce a new opportunity for he and his listening audience to continue in intelligent biblical conversation.  Click here and scroll to the end of the program to hear his announcement. For archives of previous programs – click here.